• 0
Sign in to follow this  
qvcatullus

Cannot undock ship

Question

Mods: (not sure if any of these are relevant except maybe the docking_port_alignment_indicator, but I am playing a modded game, so it's possible something is causing trouble)

toolbar (by Schreiber)

ATM

B9

Chatterer

MKS/OKS/Umbra

Docking port alignment indicator

KAX module manager

KWRocketry

IR

mechjeb2

procedural dynamics

procedural fairings

ship manifest

stage recovery

station science

stockbugfixmodules

TAC life support

interstellar extended

Issue is, however, a repeat of the very same problem I had before without the majority of these mods, but I cannot say which ones for sure, except IR, interstellar, ship manifest, station science, and stage recovery, so they do not seem to be the root of the problem. I am not convinced this is a mod problem.

Problem: I had a station already in orbit around the Mun that included 2 docking ports. I docked capsules to each without incident, and undocked one of them and flew it away without incident. Then I docked a lander there for refueling before a Mun landing, but when I select "undock" on the relevant clamp-o-tron, nothing happens; the ship continues to be treated as part of the station. It rotates with the station, all parts and parachutes continue to appear in staging, etc. I cannot select undock again. If I return to KSC or save/reload, the problem persists -- I can select undock again, but the same issue occurs.

Interestingly, when I opened the save file to see if it could shed any light on the problem with a mismatched pair of docking ID's or some such, I found that while the functional docking port (the one from which I can detach a capsule) is correctly designated as docker and dockee, the malfunctioning pair has the line "state = docked (same vessel)" on the stationside port instead of listing it as a docker. It would appear as if the lander has somehow lost its identity as a separate vessel.

ETA: Note -- in case it is interesting to anyone, the problem was reproducible. I backed out to an earlier save where the station existed, but the ship I docked did not. I created a similar ship, flew it out to rendezvous, and docked, and the same issue occurred.

Edited by qvcatullus

Share this post


Link to post
Share on other sites

5 answers to this question

Recommended Posts

  • 0

I'm having the same issue. Unfortunately in my case it's a manned lander, and I can't get the transfer stage to detach. About the only solution I've come up with is to use Whack-A-Kerbal to destroy the transfer stage and hope my lander survives through it.

Mods I'm using:

StockBugFixModules v0.1.7d

Kerbal Joint Reinforcement v3.1.1 (I suspected this might be the cause, but it's not on your list, so I guess not)

Kerbal Engineer Redux v1.0.15.2

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

And now Whack a Kerbal doesn't work. ;.;

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
Kerbal Joint Reinforcement v3.1.1 (I suspected this might be the cause, but it's not on your list, so I guess not)

Then you might want to update it because KJR's undocking problem was fixed a few weeks ago.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
Then you might want to update it because KJR's undocking problem was fixed a few weeks ago.

Thanks, I'll give it a try.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

KJR was indeed the problem in my case. Thanks for the help. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this