• 0
Sign in to follow this  
qvcatullus

Cannot undock ship

Question

Mods: (not sure if any of these are relevant except maybe the docking_port_alignment_indicator, but I am playing a modded game, so it's possible something is causing trouble)

toolbar (by Schreiber)

ATM

B9

Chatterer

MKS/OKS/Umbra

Docking port alignment indicator

KAX module manager

KWRocketry

IR

mechjeb2

procedural dynamics

procedural fairings

ship manifest

stage recovery

station science

stockbugfixmodules

TAC life support

interstellar extended

Issue is, however, a repeat of the very same problem I had before without the majority of these mods, but I cannot say which ones for sure, except IR, interstellar, ship manifest, station science, and stage recovery, so they do not seem to be the root of the problem. I am not convinced this is a mod problem.

Problem: I had a station already in orbit around the Mun that included 2 docking ports. I docked capsules to each without incident, and undocked one of them and flew it away without incident. Then I docked a lander there for refueling before a Mun landing, but when I select "undock" on the relevant clamp-o-tron, nothing happens; the ship continues to be treated as part of the station. It rotates with the station, all parts and parachutes continue to appear in staging, etc. I cannot select undock again. If I return to KSC or save/reload, the problem persists -- I can select undock again, but the same issue occurs.

Interestingly, when I opened the save file to see if it could shed any light on the problem with a mismatched pair of docking ID's or some such, I found that while the functional docking port (the one from which I can detach a capsule) is correctly designated as docker and dockee, the malfunctioning pair has the line "state = docked (same vessel)" on the stationside port instead of listing it as a docker. It would appear as if the lander has somehow lost its identity as a separate vessel.

ETA: Note -- in case it is interesting to anyone, the problem was reproducible. I backed out to an earlier save where the station existed, but the ship I docked did not. I created a similar ship, flew it out to rendezvous, and docked, and the same issue occurred.

Edited by qvcatullus

Share this post


Link to post
Share on other sites

5 answers to this question

Recommended Posts

  • 0

I'm having the same issue. Unfortunately in my case it's a manned lander, and I can't get the transfer stage to detach. About the only solution I've come up with is to use Whack-A-Kerbal to destroy the transfer stage and hope my lander survives through it.

Mods I'm using:

StockBugFixModules v0.1.7d

Kerbal Joint Reinforcement v3.1.1 (I suspected this might be the cause, but it's not on your list, so I guess not)

Kerbal Engineer Redux v1.0.15.2

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
Kerbal Joint Reinforcement v3.1.1 (I suspected this might be the cause, but it's not on your list, so I guess not)

Then you might want to update it because KJR's undocking problem was fixed a few weeks ago.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
Then you might want to update it because KJR's undocking problem was fixed a few weeks ago.

Thanks, I'll give it a try.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

KJR was indeed the problem in my case. Thanks for the help. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
This thread is quite old. Please consider starting a new thread rather than reviving this one.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this