• 0
Sign in to follow this  
baldamundo

Lag every three seconds

Question

Heavily modded game, had been running decently, but I've recently started getting really annoying periodic lag, lasting about a second but happening pretty regularly about every three/four seconds. This is happening across all my save-games (even brand new ones or restored backups from before the problem), and it seems to occur in every scene except the VAB and SPH. Would I be right in assuming, that it's likely to be something like TAC-LS or Background Processing causing a problem like this?

Only confusing thing is I can't for the life of me think of anything I've recently installed or updated that could be related.

EDIT: Except TAC-LS or Background Processing presumably wouldn't be making a difference in a brand new game with no existing vessels, surely?

EDIT: Mod list according to Version Checker: http://pastebin.com/vynvjALU, although I don't think this is the full list. Mod list according to CKAN: http://pastebin.com/2ZqMvF7w

Edited by baldamundo

Share this post


Link to post
Share on other sites

8 answers to this question

Recommended Posts

  • 0

So it happens every three/four seconds of real time, not game time - timewarping doesn't maky any difference to it.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

This is almost certainly a garbage collection pause, it has been discussed quite a bit on these forums but it isn't understood why there is such a large variation in the apparent severity of the pauses, lots of things can affect it but there is no specific fix.

It really shouldn't be happening every 3 seconds but both KSP and lots of plugin mods create far more garbage than they really should.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
Guest

Assuming you are using a windows os:

You probably need to monitor the performance tab in your task manager to make sure KSP has enough system resources available to run the game. I've recently noticed that Mozilla Firefox is eating memory up like a cookie monster in certain situations, forcing a restart to free those resources again.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
Assuming you are using a windows os:

You probably need to monitor the performance tab in your task manager to make sure KSP has enough system resources available to run the game. I've recently noticed that Mozilla Firefox is eating memory up like a cookie monster in certain situations, forcing a restart to free those resources again.

Even with Firefox and KSP hogging memory, I normally have at least like another 9GB of RAM free, so surely this can't be the issue? (or is it one of these "Programs/Windows use RAM in a really counter-intuitive way, and your 9GB of free RAM somehow make no difference" things?)

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Using "-force-d3d11" when running KSP? When I used it some time back it did what you are getting, periodic lag, but never in VAB/SPH.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
Orbital decay has a known lag issue when processing its data head over to that thread for a better explanation of the issue

Aha! Cheers, that seems to have fixed it. Shame, was a really neat mod otherwise :(

Share this post


Link to post
Share on other sites
This thread is quite old. Please consider starting a new thread rather than reviving this one.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this