• 9
TampaPowers

Constant crashing

Question

64bit KSP keeps crashing after a couple of minutes, modding makes it even worse. Is this a known problem?

It's not running out of memory, only 2GB when crash happens, no particular action seems to trigger it. Went back to unmodded install, seems to hold up for 15 minutes then crashes.

Only have Terrain Scatters and Terrain Detail on high, no other options changed. No crash logs either.

 

Yeah no matter what it keeps crashing after a couple minutes, quite literally unplayable. Has been like that the whole pre-release as well.

Edited by TampaPowers

Share this post


Link to post
Share on other sites

Recommended Posts

  • 0
31 minutes ago, CobaltWolf said:

What? I really don't think this is a hardware issue. My cooling is fine.

Are you realy sure?

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
1 minute ago, FreeThinker said:

Are you realy sure?

I've never had any issues with it in the ~year I've had it. I'll make sure that I have a monitor open next time I try and start the game but I seriously doubt it's a hardware issue.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
2 hours ago, FreeThinker said:

Only problem is the loading time of KSP which even on my SDD takes a long time.

I've read on the forums that KSP gets essentially no performance boost from using an SSD.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

CobaltWolf 

You're right though. There is absolutely nothing wrong with your hardware~ I've got plenty of extra beef in my rig and these VAB crashes still happen pretty much without fail. I haven't actually -quit- a game of 1.1 since it was released. it just crashes and I CBF to start it up again.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

I think I've found a solution to all the VAB crashes.

I run KSP through steam and noticed that when you uninstall the game many of the game files still remain in the steam client.

What I did was uninstall the game on steam and then manually delete the "Kerbal Space Program" folder in the steam client.

which is located here :- C:\Program Files (x86)\Steam\steamapps\common\

Another thing I noticed was that steam automatically starts KSP in 32-bit mode but you can start in 64 bit mode by clicking on KSP_x64 at the above address.

I was experiencing VAB crashed every 5 minutes. I just ran KSP for an hour in the VAB with no crashes so I'd be interested to see if following this procedure makes any difference to anyone else.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
3 hours ago, zuyos said:

I think I've found a solution to all the VAB crashes.

I run KSP through steam and noticed that when you uninstall the game many of the game files still remain in the steam client.

What I did was uninstall the game on steam and then manually delete the "Kerbal Space Program" folder in the steam client.

which is located here :- C:\Program Files (x86)\Steam\steamapps\common\

Another thing I noticed was that steam automatically starts KSP in 32-bit mode but you can start in 64 bit mode by clicking on KSP_x64 at the above address.

I was experiencing VAB crashed every 5 minutes. I just ran KSP for an hour in the VAB with no crashes so I'd be interested to see if following this procedure makes any difference to anyone else.

Had the crashes on a completely clean install (with no files leftover from whatever stupid software which messes with everything), not using the aforementioned software (Steam in case someone didn't understand) and running KSP in 64bit, so I think it's just a coincidence.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

I seem to also crash now and then pretty much as soon as I enter the launch pad.

Is this a known issue to?

 

EDIT

 

Ha this is taking the.....

KSP as it is now is unplayable constant crashes in VAB etc.

Edited by stk2008

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Any idea when DEVS may get a chance to look at this just went to launch a ship and boom CTD its unplayable :(

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

They're on vacation so I wouldn't expect another patch for 3-4 weeks, and what it will cover (besides wheels and landing gear), is anyone's guess. (and we're not supposed to ask)

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Hmmmm hope they brng out a patch soon just to stop the crashing.

I purchased my son a copy of KSP and the crashing is making it unplayable for me and him so I have purchased a game for him he cant even play :(

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
8 minutes ago, stk2008 said:

Hmmmm hope they brng out a patch soon just to stop the crashing.

I purchased my son a copy of KSP and the crashing is making it unplayable for me and him so I have purchased a game for him he cant even play :(

I hear you I have my own copy that is touch and go. We (as others who bought the game) are trying to keep the devs informed. If you feel passionately, i believe you are entitled to a refund before a certain point.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Just looking into this a bit, since I'm still getting occasional CTD on staging without any log.  ntdll.dll mentioned in the windows error log seems to be related to NVidia video cards. Might try updating/downgrading the version of video drivers you're running on.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

I have occasional complete reboots while the output_log stays entirely empty (0 bytes in size) when using the 64 bit version (have not tested 32 bit). It happens rarely enough to make it hard to reproduce, but I was just able to film AIDA64 on my second screen and the last measurement before video cuts out shows no suspicious temperatures or voltages, and in fact just loading my system down with Furmark and Aida does not lead to similar crashes, so it might be something about KSP.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

I'm having this problem. At first it seemed to be only happening in VAB but now it happens at random times. Sometimes while staging but also while right clicking on a part in flight, switching to map mode, throttling up and even just moving the camera. I've tried a clean install with no mods and I've tried both 32bit and 64bit. No noticeable difference.

There's nothing useful in the output logs and there's no crash dumps created. Windows error reporting shows it as an Application Hang ID:1002 paired with a WER ID:1001. I zipped up an error report from windows in case it helps anyone fix this:

https://www.dropbox.com/s/sy70grbffhhkmxh/Report.rar?dl=0

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Any news about this one? Because as of today this bug is still around and it makes the game absolutely and totally useless.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

I have disabled the Space Center crew, the Anti-Aliasing and the V-Sync. Until now, I had no more crashes.

I'am not sure witch change has fixed the issue or whether it is permanently resolved or not.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

I must admit having to wait for Squad to come back from vacation, release 2 or 3 more patches and for the mods I use to update is somehow frustrating.

Now, I agree that having 60 mods might play a role in the instant crashed I get when deleting a single part in the VAB. I would like to play stock in the meanwhile, but alas, I can't design a ship without launching the game a handful of times.

(This was a useless rant, you may come back to whatever you were doing.)

Edited by Gaarst

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

I have the same issue. It crashes very often when I am moving the decouplers around. I am not having much fun with Kerbal right now unfortunately :(

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

I have the same issue.

In SPH or VAB sometimes when trying to attrach a part on the surface of another or when deleting a part that was already attached the Game crashes.

Really irritating.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
6 minutes ago, Drelam said:

I have the same issue.

In SPH or VAB sometimes when trying to attrach a part on the surface of another or when deleting a part that was already attached the Game crashes.

Really irritating.

Claw has opened a thread to gather all of these crashes in order to find a solution. Please report your issue there along with all the information needed for a standard bug report.

 

This is valid for anyone else posting here, reporting all similar issues with all information available in a single thread will significantly increase chances to solve this bug.

Edited by Gaarst
Typo

Share this post


Link to post
Share on other sites
This thread is quite old. Please consider starting a new thread rather than reviving this one.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.