• 0
SpaceCommunism

Mechjeb total fail

Question

Ok so I have had problems with mech jeb a lot in that any time I use any of the node execution functions. For some reason the nodes execute improperly all the time and on this one vessel I was doing a simple mun 2 min transfer with this vehicle and I used the maneuver adjustment thing. When I went to execute node, surprise surprise it kept accelerating beyond the termination time. I had a hard time making it stop and eventually it did not at all. I deleted all waypoints and even tried to remove and reinstall mechjeb, but for some reason this craft insists on orientating itself toward a ghost position. I don't get it, has anyone had this happen?

Share this post


Link to post
Share on other sites

46 answers to this question

Recommended Posts

  • 0

I had it happening for a while. Deleting Mechjeb and reinstalling it, same download, fixed it. I think something had gotten screwed up in Mechjeb files. And as for the Ghost Position, make sure SAS is off and Mechjeb SmartASS is off.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Same here i told it to dock with my space station and it broke 2 solar panels

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
2 minutes ago, KerbolExplorer said:

Same here i told it to dock with my space station and it broke 2 solar panels

Docking is best done manual, Mechjeb docking mode doesn't see obstructions like panels. If you are on one side of the station, and tell it to dock with a port on the other side, it will try to go through the station.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
Just now, Brent Kerman said:

Docking is best done manual, Mechjeb docking mode doesn't see obstructions like panels. If you are on one side of the station, and tell it to dock with a port on the other side, it will try to go through the station.

Ok

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

None of those solutions worked for me. I can't use SAS, the autopilot is locked on, deleting and reinstalling mech jeb has not worked. I am thinking of trying deleting then restarting, then reinstalling.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

What version Mechjeb and KSP version do you have?

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

1.2.2 ksp. I have reinstalled the most current version of mecjeb. All my apps are most current. I had them bug out and had to do a reinstall about a month or two ago.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Can we see a screenshot of bug in action(Have Mechjeb tab down, please)? And the log file? I think I might know what is happening.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Mechjeb control Space Planes well? I did mine last night, and the plane crashes several times on take off and coming back to land. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
12 hours ago, memyselfandI said:

Mechjeb control Space Planes well? I did mine last night, and the plane crashes several times on take off and coming back to land. 

Your plane must be relatively balanced. I find you have to take off manually, and for landing it must be lined up on the runway to start with. BDA's AI flight computer does better for planes.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
22 hours ago, Brent Kerman said:

Docking is best done manual, Mechjeb docking mode doesn't see obstructions like panels. If you are on one side of the station, and tell it to dock with a port on the other side, it will try to go through the station.

That's never happened to me.  Not saying it doesn't happen, but in the 4+ years of using MJ, docking has been one of the more reliable modes. 

Have it display the bounding box, and see if there are any parts that aren't included in the boxes.   If you are inside the bounding box, and tell it to dock to a port on the other side, it will take the shortest path to exit the bounding box, which might be through the station.  That may  be where you're problem is.  It doesn't see individual parts, it just looks for the most extremetious piece on each side of an object, and stays out side that range.  I've never had a docking maneuver fail like that if I'm already outside the box, even if I'm directly opposite the target. 

If you are inside the box and want to dock somewhere else, manually exit the box before enabling the autopilot. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
16 hours ago, SpaceCommunism said:

1.2.2 ksp. I have reinstalled the most current version of mecjeb

Where did you install it from?If i may ask.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Ok. This is really starting to liquid me off. Why in the holy name of Mech did the ascent guidance, and the other buttons disappear?! They were there when I installed them, then all of the sudden they disappear?! 

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
8 hours ago, memyselfandI said:

Ok. This is really starting to liquid me off. Why in the holy name of Mech did the ascent guidance, and the other buttons disappear?! They were there when I installed them, then all of the sudden they disappear?! 

Has happened to me twice. I only managed to fix by reinstalling Mechjeb.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

 

On 02.05.2017 at 2:57 PM, SpaceCommunism said:

... it kept accelerating beyond the termination time.

This happening often. Cured by using "Update" button before "Execute node" in Maneuver Node Editor.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
12 hours ago, Brent Kerman said:

Has happened to me twice. I only managed to fix by reinstalling Mechjeb.

Yeah. I did that, and it still does it. I gave up on it last night. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
10 minutes ago, memyselfandI said:

Yeah. I did that, and it still does it. I gave up on it last night. 

What KSP version do you have?

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
Posted (edited)
55 minutes ago, Brent Kerman said:

What KSP version do you have?

1.22 or the latest one. 

Edited by memyselfandI

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

If it's the latest, which is 1.2.9, it won't work. Point that cannot be stressed enough: MODS DO NOT USUALLY WORK IN PRE-RELEASES!

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
Posted (edited)
5 hours ago, Brent Kerman said:

If it's the latest, which is 1.2.9, it won't work. Point that cannot be stressed enough: MODS DO NOT USUALLY WORK IN PRE-RELEASES!

Yeah, I have 1.2.2. So, wait... as of right now Mechjeb is completely broken? I think I can attest to that since it doesn't keep my probes in orbit for some reason (Like the last dozen times it has worked with the same settings). Then all of the sudden out of no where it just stops, and my probes fall back to kerbal.... >.> 

Edited by memyselfandI

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
39 minutes ago, memyselfandI said:

Yeah, I have 1.2.2. So, wait... as of right now Mechjeb is completely broken? I think I can attest to that since it doesn't keep my probes in orbit for some reason (Like the last dozen times it has worked with the same settings). Then all of the sudden out of no where it just stops, and my probes fall back to kerbal.... >.> 

Works for me in 1.2.2, I would ask on the Mechjeb thread.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
Posted (edited)

 

1 hour ago, memyselfandI said:

Yeah, I have 1.2.2. So, wait... as of right now Mechjeb is completely broken? I think I can attest to that since it doesn't keep my probes in orbit for some reason (Like the last dozen times it has worked with the same settings). Then all of the sudden out of no where it just stops, and my probes fall back to kerbal.... >.> 

Nope, you've got it backwards @Brent Kerman meant that MJ isn't working in the pre-release yet, but it is still good in 1.2.2. 

I'm not sure what you mean by the rest of that, it sounds like you're just not making orbit.  If your rocket is normally capable of achieving orbit, MJ should be able to get it there.  Maybe you checked "skip circularization" by mistake?

 

On 5/2/2017 at 7:11 AM, Brent Kerman said:

Docking is best done manual, Mechjeb docking mode doesn't see obstructions like panels. If you are on one side of the station, and tell it to dock with a port on the other side, it will try to go through the station.

I've never seen this happen either.  MJ will always back out to a safe distance outside the bounding box before proceeding to the correct side of the target, unless you override the bounding box size.  Granted I have seen it strike other vehicles inside the target's bounding box, or run into panels that are too close to the docking axis, and once or twice I've seen it assign overly large bounding boxes, but I've never seen it ignore them completely.  The bounding box should be the minimum distance required to clear all parts of the target craft, including extended panels.

 

On 5/2/2017 at 4:57 AM, SpaceCommunism said:

Ok so I have had problems with mech jeb a lot in that any time I use any of the node execution functions. For some reason the nodes execute improperly all the time and on this one vessel I was doing a simple mun 2 min transfer with this vehicle and I used the maneuver adjustment thing. When I went to execute node, surprise surprise it kept accelerating beyond the termination time. I had a hard time making it stop and eventually it did not at all. I deleted all waypoints and even tried to remove and reinstall mechjeb, but for some reason this craft insists on orientating itself toward a ghost position. I don't get it, has anyone had this happen?

 

This sounds like it is controlling the vessel from somewhere other then an inline control part.  The AR202 case itself will act as a probe core in absence of any other points of control, and since it's surface attachable, its "up" is whatever direction the case is facing.  It would help if you could post a picture of the craft, but it looks to me like that's the case.

 

Also, if something is messing up MJ's settings, instead of reinstalling, go into MJ's settings tab and click "restore to factory settings."  In addition to resetting all the preferences, that forces MJ to relearn how to control your crafts, and will fix some of the errors it might pick up along the way.

Edited by Capt. Hunt

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
Posted (edited)
20 minutes ago, Capt. Hunt said:

 

Nope, you've got it backwards @Brent Kerman meant that MJ isn't working in the pre-release yet, but it is still good in 1.2.2. 

I'm not sure what you mean by the rest of that, it sounds like you're just not making orbit.  If your rocket is normally capable of achieving orbit, MJ should be able to get it there.  Maybe you checked "skip circularization" by mistake?

I'm running 1.2.2. I didn't check "Skip Circularization". It keeps falling back down to the ground (I'm using zmap satellite). Also, I made another thread with more details. 

Edited by memyselfandI

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
Posted (edited)

It's worth noting that not all of the stock craft are "mission ready."  But if you have been able to get this one to orbit before, I'm not sure what it could be.  Maybe the MJ settings for that rocket got screwed up.  Try resetting MJ to factory settings. 

Edited by Capt. Hunt

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now