• 0
Sign in to follow this  
Kerbolnaut

Can't get crew out of science lab modules?

Question

After some experimentation, it seems possible to get crew into the science lab module either by placing them there before launch, or by having them enter it like any other module. However, regardless of how they get into it, I can't seem to get them out. Is there a way to do it, or do science modules always have to return to Kerbin to recover their crew?

Edited by purpletarget

Share this post


Link to post
Share on other sites

15 answers to this question

Recommended Posts

  • 0

Does that work for you? I tried that, but it didn't work for me. I usually have no problems getting crew out of modules, so I'm not sure why the science lab module seems different.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

I actually haven't updated to .23 yet, but I have seen people get out of the science module that way, and it's how you get out of everything else apart from the kerbal icons.

Do you have anything blocking the entrance?

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

I don't have anything blocking the entrance. I did a simple test with just a Mk 1-2 command pod placed on top of a science lab module. I tried starting it off with two kerbals inside the science lab and couldn't get them out, so I tried having two kerbals EVA down the ladder into the science lab and couldn't get them out either.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Also it is odd that their crew icons don't appear in the interface like they normally would if they were in the hitchhiker.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

I believe that's because the lab module doesn't have interior yet. No IVA view, no crew icon because they are dravn from IVA perspective.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Even with left click it's as if you need to find a sweet spot on the hatch to pop out a crew box, but it works.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

It's a bit finicky at times, but I can confirm left clicking the hatch works. Wish they had the interior modeled though, would be cool with all the windows.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

So I've been having the same problem, and I've finally found a workaround!

Left-clicking normally on the crew hatch does nothing, however, if I bring up the science report window (the one where you decide whether to transmit or save) and position the text part of the window over top of the crew hatch, and then left-click, the window that shows which kerbals are there pops up and I can EVA.

What a strange bug, I'm guessing it may have something to do with certain mods being installed that mess with the GUI maybe?

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
What a strange bug, I'm guessing it may have something to do with certain mods being installed that mess with the GUI maybe?

I don't think it's caused by mods, my installation is mod free and I too have sometimes problems clicking on crew hatches.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

I'm posting here because oh my god it works with every hatch. In large contraptions I always forget who is sitting where, and thus I eva everyone on the list one by one until I get the kerbal I want.

Left click. Who left clicks?

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
So I've been having the same problem, and I've finally found a workaround!

Left-clicking normally on the crew hatch does nothing, however, if I bring up the science report window (the one where you decide whether to transmit or save) and position the text part of the window over top of the crew hatch, and then left-click, the window that shows which kerbals are there pops up and I can EVA.

Good find! Works for me. I'm on a Mac and even in 0.22 had problems left clicking on a crew hatch. Very (VERY) seldom worked for me. In 0.23, never worked but wasn't crucial until i got Bill & Bob stuck inside the lab in orbit. Finally managed to get a rescue mission sorted with your workaround supplying the secret sauce. Nice one.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Confirming that this is annoying as ****. I came to KSP forums explicitly for the purposes of figuring out how to extract Kerbals from the science lab. Ridiculously surprised to learn that it's as simply as left click. Clearly the UI needs to be perfected.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this