Jump to content

Kto z was chciał by polecieć na Marsa w kapsulę wielkości ToyToy'a

Pawelk198604

Recommended Posts

Właśnie patrzyłem w internecie na stare kapsuły Apollo, zacząłem się zastanawiać jak astronauci mogli pracować, spać, jeść, pić i robić inne rzeczy:D w takim ścisku i nie zwariować.

Ostatnio wysłałem kerbonautów na przelot koło planety Eve i powrót, zastanawiałem się jak by wyglądał realu taki lot w kierunku np. Marsa, jak astronauci mogli by to wytrzymać.

Nie ma większego problemu by wysiedzieć w małej kapsule do kilku tygodni, choć w przypadku dłuższych misji nie sposób jest zachować zdrowie fizyczne i psychiczne w ten sposób, szczególnie jeśli chcesz dolecieć do celu w dobrej formie (np mars).

Apollo CM miał ograniczoną przestrzeń (i tak znacznie więcej niż w sojuzie) ale także misje księżycowe trwały około tygodnia, więc nie miało to znaczenia.

W KSP, z powodu mniejszego uniwersum jest możliwe zjeść śniadanie, zrobić rundkę na Mun (transfer z LKO na mun trwa niecałe 5 godzin) i wrócić z powrotem przed kolacją...

• 2 months later...

Kilka tygodni to byłby horror w Toi Toiu (albo Apollo), ale myślę, że wraz z postępem technologii dało by rade! Na przykład juz teraz można wygenerować obraz który zaspokoilibyśmy głód przestrzeni naszego mózgu na czymś takim jak Occulus Rift. (coś jak okulary VR).

Właściwie to tak pewnie się będzie odbywać tranzyt długoterminowy: malutka kapsuła, załoga podpięta pod matrixa, "wychodzisz" do klaustrofobicznych realiów tylko na jedzenie, kibel i zdięcia. Może być całkiem przyjemne! :D

• 8 months later...
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...