• 0
Sign in to follow this  
Inteous

My KSP Settings Keep Getting Reset

Question

Hello, for some mysterious reason whenever I change my settings in KSP, like the screen res. or some key bindings, it resets whenever I relaunch the game. I re-installed KSP and it still doesn't work. It even does this with 1.0.2 as well. Can someone tell me if there's any way to fix this? Thanks!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Recommended Posts

  • 0

It is a funny one. I did not have the problem until today. At a loss to why it is now showing up.

Stranger still, the problem resolved itself after I made my initial post. Isn't software fun? :confused:

Edited by Spoo Hunter

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

I fixed mine after multiple angry outbursts at the game. This is what I did to fix it...

  1. Stop KSP if it is running.
    -
  2. Right click on the folder where you have KSP installed (usually '\ksp_win') and select 'Properties'.
    -
  3. In the dialogue box that appears, untick the "Read Only" box if it is lit.
    -
  4. Let it recurse through the folders to make the folder completely writable.
    -
  5. NOW DELETE SETTINGS.CFG!!!!!! (I tried to just do the above but it still played silly buggers until I trashed settings.cfg)
    -
  6. Now restart KSP and it now behaves itself and lets you alter the settings properly.

I've never had this problem before 1.0.2.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
I fixed mine after multiple angry outbursts at the game. This is what I did to fix it...

  1. Stop KSP if it is running.
    -
  2. Right click on the folder where you have KSP installed (usually '\ksp_win') and select 'Properties'.
    -
  3. In the dialogue box that appears, untick the "Read Only" box if it is lit.
    -
  4. Let it recurse through the folders to make the folder completely writable.
    -
  5. NOW DELETE SETTINGS.CFG!!!!!! (I tried to just do the above but it still played silly buggers until I trashed settings.cfg)
    -
  6. Now restart KSP and it now behaves itself and lets you alter the settings properly.

I've never had this problem before 1.0.2.

Nope that doesn't help, not me anyways.

If I don't plug in my joystick and config the options of the game .. they remain after restarts. As soon as I plug in my joystick start the game and assign any axis to the joystick, next restart settings reset.

I find it very annoying that this problem still persists for over a month already. I don't have a CH Flightstick just to have it collect dust, I want to use it and I guess everyone would agree with that.

It is unacceptable to be required to play without a controller or joystick.

Edited by VentZer0

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
Nope that doesn't help, not me anyways.

If I don't plug in my joystick and config the options of the game .. they remain after restarts. As soon as I plug in my joystick start the game and assign any axis to the joystick, next restart settings reset.

I find it very annoying that this problem still persists for over a month already. I don't have a CH Flightstick just to have it collect dust, I want to use it and I guess everyone would agree with that.

It is unacceptable to be required to play without a controller or joystick.

I am experiencing this issue as well. I initially plugged in a USB Xbox controller thinking it might make control easier, but I found that I couldn't get it calibrated well enough. Essentially my control would always drift with a bit of yaw or roll no matter how big I set the dead zone to. While I never tried plugging the controller in AFTER starting KSP, which I could see causing problems, I still have the automatically rewritten settings.cfg file problem whenever I start KSP WITHOUT the controller plugged in ever since my initial attempt. I have noticed that there is still a whole controls sections dedicated to the game controller in the default settings.cfg which is overwriting my custom one. It seems as though perhaps when you set the controller axes up in the settings they are somehow being incorporated into the default settings.cfg file and if they are not extant in your custom file that file is then overwritten. I am going to attempt to troubleshoot this a bit further and post a bug report.

[EDIT]

After some digging I found and replaced this code in my settings.cfg:


AXIS_PITCH
{
PRIMARY
{
name = Controller (Afterglow Ga.
axis = 1
inv = False
sensitivity = 1
deadzone = 0.2422314
scale = 1
group = 0
modeMask = 7
}

with this code from my backed up settings from prior to the attempt at gamepad use:


AXIS_PITCH
{
PRIMARY
{
name = None
axis = -1
inv = False
sensitivity = 1
deadzone = 0.05
scale = 1
group = 0
modeMask = -1
}

This, so far, appears to be the only section requiring a tweak. My game now saves settings normally.

Edited by bmaltby
Workaround Discovered

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Please file a detailed bug report here when you are ready, I suggest also checking the bug reporting guide in Claws sticky support thread.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

That should happen tomorrow, if not PM Ted and he can fix you up.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

I still don't seem to have received any kind of activation e-mail from the bugtracker site, in spite of requesting another one twice. Who is this Ted that I should PM?

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

He's only the guy in charge of the bug tracker and qa/experimental teams :)

The occasional KSP official streamer humbly known as Ted.

Edited by sal_vager

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Problem still happens (1.1.0). The game just ignores saved settings.cfg and resets to defaults every launch. But it does save settings on "Apply", I can see the changes in file.

When I intentionally lock settings.cfg as read-only, dialog asking for "send progress data" cannot close, even if I return writing access without closing game.

Why does this dialog appear every launch?

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
42 minutes ago, neumond said:

Problem still happens (1.1.0). The game just ignores saved settings.cfg and resets to defaults every launch.

Have you already tried unplugging your gamepad/joystick and then deleting the settings.cfg?

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

For me, using the Advanced Fly By Wire mod solves this problem. Otherwise, you have to make very sure to have your controller -on- when you click "Launch". If it's off, it seems to load some sort of default settings file or something instead. But if I shut the game down again, and re-launch with the controller on from the very beginning, the settings actually load just fine, so it isn't like they get wiped completely, just... not loaded if the controller setup is different than it expected.

Otherwise, another work-around is simply to get the control settings set up exactly how you want them... and then deliberately make settings.cfg read-only. This makes the game hang if you try to change settings through the game menus, but otherwise everything works fine. If you need to change a setting, you can right-click the file, go to properties, and make it writable again, alt-tab back into the game, change the settings, hit Accept, alt-tab back out, and make it read-only once more, as the game doesn't permanently hang, just until it can finish writing the settings changes.

Really though, it's 2016. What is the reasoning for not simply having native XBox controller support, like pretty much every other game in existence? Do you have to pay a licensing fee or something? Otherwise it's time to include it, Squad guys...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this