Jump to content
  • 0

Crash upon loading into VAB and/or SPH


Question

Ok, so this bug is weird... it only crashes sometimes when loading into the editor, and the log files don’t seem to report any one obvious error. (I forgot to take screenshots of the log, so I’ll post them here later when it crashes again.)

Here is the crash screen

DWY13eL.png
 

And my modlist (only 40 or so mods... should be easy to pick through :sticktongue:)

zHWcNfG.png
I’m sure I’ll accidentally solve this by deleting mods and such, but if anyone can help in the meantime that would be great!

Edited by Daedalus3000
Wrong modlist doi!
Link to post
Share on other sites

8 answers to this question

Recommended Posts

  • 0

68 mods :kiss:. Might be a mod but sounds memory related. What’s the specs of your pc/laptop? Easiest thing first is to rule out the basics so I would verify files through steam and check all mods are up to date (although looks like you use ckan). Then you have a clean point to start from. Unfortunately i sense some mod removal being required in the near future, sorry.

Link to post
Share on other sites
  • 0
Posted (edited)


I put the wrong modlist lol, but I’m fine with removing mods if necessary 

as for specs I have a:

Nvidia GeForce 950m gpu (2gb video card)

I have 16 gigs of ram (says only 11 gigs available dont know if that’s normal, I just have mc, valorant, and 2 copies of ksp.)

Intel i7-4720HQ @2.60 GHz

and I’m on windows if that matters.

Also played Beyond home recently and used these mods without a problem:

T4qvB9K.png
 

As for verifying files... I kind of hid this install from steam by renaming and moving it (so steam doesn’t auto-update or any weirdness), so how would I make it visible to steam again?

Edited by Daedalus3000
Link to post
Share on other sites
  • 0

Ok it’s not your pc specs then...

9 hours ago, Daedalus3000 said:

As for verifying files... I kind of hid this install from steam by renaming and moving it (so steam doesn’t auto-update or any weirdness), so how would I make it visible to steam again

It might be to do with this. There might be a mod that’s been hard coded to look for the original path and of course it’s different on yours.

You would need to put everything back in the original steam directory to get steam to access it.

There is a far easier way of blocking steam. 1st, go into steam and make sure auto updates are turned off for KSP. Then go into your KSP folder and there is an .exe called “ksp_x64” in there which basically runs a steam free version. Send that to desktop and delete the original steam one (from the desktop) and steam won’t even know you’re playing.

Link to post
Share on other sites
  • 0

Without a log file, this will always be a blind guess and pure luck to find a solution.  Please run the game until it crashes, then upload the log file for us. If you are not familiar with the logs, please take a look at this thread:

It contains all information about the location of the log file(s).

12 hours ago, Daedalus3000 said:

As for verifying files... I kind of hid this install from steam by renaming and moving it (so steam doesn’t auto-update or any weirdness), so how would I make it visible to steam again?

You can either move the whole game files back into the original steam directory or just download a fresh copy of the game and copy and replace the fresh files with the files of your modded game. Or copy mods and savegames into the fresh install, both will work ;)

 

2 hours ago, FruitGoose said:

There might be a mod that’s been hard coded to look for the original path and of course it’s different on yours.

That would be such a rookie mistake, I hope that's no mod creator would ever fall for :D

 

2 hours ago, FruitGoose said:

1st, go into steam and make sure auto updates are turned off for KSP.

How would you do that? AFAIK they disabled that option years ago so the only alternative you have is setting the game to "update at game launch" and then never launch it through steam but I would love to be proven wrong :)

Link to post
Share on other sites
  • 0
Posted (edited)

Ok I have two logs:

Here is one where it succesfully loaded in:

Spoiler

 

[LOG 18:13:17.913] editor started

[LOG 18:13:18.298] Loading Depletion Nodes

[LOG 18:13:18.298] DepNodeCount:  0

[LOG 18:13:18.299] Loading Biome Nodes

[LOG 18:13:18.299] BiomeNodeCount:  0

[LOG 18:13:18.299] Loading Planet Nodes

[LOG 18:13:18.299] PlanetNodeCount:  0

[LOG 18:13:18.319] [ScenarioDestructibles]: Loading... 0 objects registered

[LOG 18:13:18.326] [ScenarioUpgradeableFacilities]: Loading... 0 objects registered

[LOG 18:13:18.366] 4/16/2021 6:13:18 PM,KerbalAlarmClock,BaseLoadDone. Alarms Count (Should be 0):0

[LOG 18:13:18.375] 4/16/2021 6:13:18 PM,KerbalAlarmClock,No Alarms to Load

[LOG 18:13:18.376] 4/16/2021 6:13:18 PM,KerbalAlarmClock,ScenarioLoadDone. Alarms Count:0

[WRN 18:13:19.247] [RDTechTree]: No tech node found called Unresearcheable

[WRN 18:13:19.252] [RDTechTree]: No tech node found called Unresearcheable

[WRN 18:13:19.252] [RDTechTree]: No tech node found called unresearchable

[WRN 18:13:19.253] [RDTechTree]: No tech node found called unresearchable

[LOG 18:13:19.692] GetShipList, editorShip: True, flyingShip: False, applyMod: False

[LOG 18:13:19.692] GetShipList, editorShip: False, flyingShip: True, applyMod: False

[LOG 18:13:19.716] [B9PartSwitch.UI.UIPartActionSubtypeSelector] added prefab to UIPartActionController

[LOG 18:13:19.734] [Dynamic Battery Storage]: [Settings]: Kerbalism detected. DBS will disable itself.

[LOG 18:13:19.734] [Dynamic Battery Storage]: [Settings]: Started loading

[LOG 18:13:19.734] [Dynamic Battery Storage]: [Settings]: Located settings file

[LOG 18:13:19.737] [Dynamic Battery Storage]: [Settings]: Finished loading

[ERR 18:13:19.782] Material doesn't have a texture property '_MainTex'

 

[LOG 18:13:19.848] 4/16/2021 6:13:19 PM,KerbalAlarmClock,Searching for RSS

[LOG 18:13:19.881] 4/16/2021 6:13:19 PM,KerbalAlarmClock,Searching for KER

[LOG 18:13:19.881] 4/16/2021 6:13:19 PM,KerbalAlarmClock-KERWrapper,Attempting to Grab KER Types...

[LOG 18:13:19.913] 4/16/2021 6:13:19 PM,KerbalAlarmClock,Searching for VOID

[LOG 18:13:19.913] 4/16/2021 6:13:19 PM,KerbalAlarmClock-VOIDWrapper,Attempting to Grab VOID Types...

[ERR 18:13:19.945] Cannot find config in file : WATERFALL_SETTINGS

 

[LOG 18:13:19.945] [Waterfall][Asset Library]: Started loading

[LOG 18:13:19.945] [Waterfall][Asset Library]: Loading models

[LOG 18:13:19.951] [Waterfall][Asset Library]: Loaded 8 models

[LOG 18:13:19.951] [Waterfall][Asset Library]: Loading textures

[LOG 18:13:19.957] [Waterfall][Asset Library]: Loaded 14 textures

[LOG 18:13:19.957] [Waterfall][Asset Library]: Loading shaders

[LOG 18:13:19.963] [Waterfall][Asset Library]: Loaded 7 shaders

[LOG 18:13:19.963] [Waterfall][Asset Library]: Finished loading

[LOG 18:13:19.967] [Dynamic Battery Storage]: [Settings]: Kerbalism detected. DBS will disable itself.

[LOG 18:13:19.967] [Dynamic Battery Storage]: [Settings]: Started loading

[LOG 18:13:19.967] [Dynamic Battery Storage]: [Settings]: Located settings file

[LOG 18:13:19.969] [Dynamic Battery Storage]: [Settings]: Finished loading

[ERR 18:13:20.008] Material doesn't have a texture property '_MainTex'

 

[ERR 18:13:20.074] Cannot find config in file : WATERFALL_SETTINGS

 

[LOG 18:13:20.074] [Waterfall][Asset Library]: Started loading

[LOG 18:13:20.074] [Waterfall][Asset Library]: Loading models

[LOG 18:13:20.080] [Waterfall][Asset Library]: Loaded 8 models

[LOG 18:13:20.080] [Waterfall][Asset Library]: Loading textures

[LOG 18:13:20.085] [Waterfall][Asset Library]: Loaded 14 textures

[LOG 18:13:20.085] [Waterfall][Asset Library]: Loading shaders

[LOG 18:13:20.092] [Waterfall][Asset Library]: Loaded 7 shaders

[LOG 18:13:20.092] [Waterfall][Asset Library]: Finished loading

[LOG 18:13:20.104] [Dynamic Battery Storage]: [Settings]: Kerbalism detected. DBS will disable itself.

[LOG 18:13:20.104] [Dynamic Battery Storage]: [Settings]: Started loading

[LOG 18:13:20.104] [Dynamic Battery Storage]: [Settings]: Located settings file

[LOG 18:13:20.107] [Dynamic Battery Storage]: [Settings]: Finished loading

[ERR 18:13:20.145] Material doesn't have a texture property '_MainTex'

 

[ERR 18:13:20.215] Cannot find config in file : WATERFALL_SETTINGS

 

[LOG 18:13:20.215] [Waterfall][Asset Library]: Started loading

[LOG 18:13:20.215] [Waterfall][Asset Library]: Loading models

[LOG 18:13:20.222] [Waterfall][Asset Library]: Loaded 8 models

[LOG 18:13:20.222] [Waterfall][Asset Library]: Loading textures

[LOG 18:13:20.228] [Waterfall][Asset Library]: Loaded 14 textures

[LOG 18:13:20.228] [Waterfall][Asset Library]: Loading shaders

[LOG 18:13:20.234] [Waterfall][Asset Library]: Loaded 7 shaders

[LOG 18:13:20.234] [Waterfall][Asset Library]: Finished loading

[LOG 18:13:20.337] KK: [KerbalKonstructsSettings] Start: Career Module Start Called

[ERR 18:13:20.419] Material doesn't have a texture property '_MainTex'

 

[WRN 18:13:20.750] Cannot find preset 'Default' for pqs 'Huygen'

[WRN 18:13:20.881] HighlightingSystem : Framebuffer depth data is not available and can't be used to occlude highlighting. Highlighting occluders enabled.

[LOG 18:13:20.968] 4/16/2021 6:13:20 PM,KerbalAlarmClock,Loading Textures

[LOG 18:13:21.109] 4/16/2021 6:13:21 PM,KerbalAlarmClock,Loaded Textures

[LOG 18:13:21.113] 4/16/2021 6:13:21 PM,KerbalAlarmClock,Adding DrawGUI to PostRender Queue

[LOG 18:13:21.128] [CustomBarnKit] Loading new upgrades prices

[LOG 18:13:21.395] [Kopernicus] Due to selected asteroid spawner, SENTINEL Contracts are broken and have been scrubbed.

[LOG 18:13:21.404] KK: [GroupCenter] SetInstancesEnabled: Setting Group KSC_Builtin: active state form: True to: False

[LOG 18:13:21.405] KK: [GroupCenter] SetInstancesEnabled: Setting Group AirBaseBoneyard: active state form: True to: False

[LOG 18:13:21.406] KK: [GroupCenter] SetInstancesEnabled: Setting Group KSCHarbor: active state form: True to: False

[LOG 18:13:21.413] KK: [LaunchSiteManager] GetCurrentLaunchSite: retuning CurrentSite: Runway

[LOG 18:13:21.413] KK: [LaunchSiteManager] GetLaunchSiteByName: found LS: Runway

[LOG 18:13:21.415] KK: [LaunchSiteManager] setLaunchSite: Setting LaunchSite to Runway

[LOG 18:13:21.417] [UiApp] Awake: EngineersReport

[LOG 18:13:21.417] [UiApp] Awake: Contracts

[LOG 18:13:21.417] [UiApp] Awake: KSPedia

[LOG 18:13:21.418] [UiApp] Awake: Missions App

[LOG 18:13:21.418] [UiApp] Awake: DeltaVApp

[LOG 18:13:21.418] [UiApp] Awake: ActionGroupsApp

[LOG 18:13:21.419] [ApplicationLauncher] OnSceneLoadedGUIReady: scene EDITOR ShouldBeVisible() True ShouldBeOnTop() False iIsPositionedAtTop False

[LOG 18:13:21.428] ScaleModList: listSize 82 maxListSize 1444

[LOG 18:13:21.435] ScaleModList: listSize 123 maxListSize 1444

[LOG 18:13:21.446] ScaleModList: listSize 164 maxListSize 1444

[LOG 18:13:21.455] ScaleModList: listSize 205 maxListSize 1444

[LOG 18:13:21.461] ScaleModList: listSize 246 maxListSize 1444

[LOG 18:13:21.465] ScaleModList: listSize 205 maxListSize 1444

[LOG 18:13:21.470] ScaleModList: listSize 246 maxListSize 1444

[LOG 18:13:21.473] ScaleModList: listSize 205 maxListSize 1444

[LOG 18:13:21.536] ScaleModList: listSize 246 maxListSize 1444

[LOG 18:13:21.594] [Kopernicus]: StarLightSwitcher: Set active star => Sun

[LOG 18:13:21.728] [INFO] ContractConfigurator.ContractDisabler: Enabling ContractType: SentinelMission.SentinelContract (Assembly-CSharp.dll)

[LOG 18:13:21.770] CurrencyOperationRandomized.OnLoadFromConfig

[LOG 18:13:21.771] CurrencyOperationRandomized.OnLoadFromConfig

[LOG 18:13:21.772] CurrencyOperationRandomized.OnLoadFromConfig

[LOG 18:13:21.809] 4/16/2021 6:13:21 PM,KerbalAlarmClock,Contracts System Ready

[LOG 18:13:21.881] [MessageSystem] Reposition 0.02 27683

[LOG 18:13:21.881] [GenericAppFrame] Reposition 0.02 27683

[LOG 18:13:21.882] [GenericAppFrame] Reposition 0.02 27683

[WRN 18:13:21.917] UIList: RemoveItem didn't find any item to remove.

[LOG 18:13:22.185] [UIApp] Adding ActionGroupsApp to Application Launcher

[LOG 18:13:22.192] ScaleModList: listSize 246 maxListSize 1403

[LOG 18:13:22.194] [ApplicationLauncher] SetHidden: 

[LOG 18:13:22.199] ScaleModList: listSize 246 maxListSize 1444

[LOG 18:13:22.200] [UIApp] Adding Missions App to Application Launcher

[LOG 18:13:22.206] ScaleModList: listSize 246 maxListSize 1403

[LOG 18:13:22.207] [UIApp] Adding Contracts to Application Launcher

[LOG 18:13:22.213] ScaleModList: listSize 246 maxListSize 1362

[LOG 18:13:22.214] [UIApp] Adding EngineersReport to Application Launcher

[LOG 18:13:22.222] ScaleModList: listSize 246 maxListSize 1321

[LOG 18:13:22.268] [ActionGroupsApp] OnAppStarted(): id: -1493774

[LOG 18:13:22.280] [GenericAppFrame] Reposition 0.3886647 27689

[LOG 18:13:22.284] [UIApp] Adding DeltaVApp to Application Launcher

[LOG 18:13:22.291] ScaleModList: listSize 246 maxListSize 1280

[LOG 18:13:22.292] [MissionsApp] OnAppStarted(): id: -1493762

[LOG 18:13:22.292] MissionsApp does not execute in this game mode, destroying this instance

 

And here is one where it crashed (this one was a bit different from my other logs when I crashed... its much shorter... maybe because I was viewing task manager at the time to see if it was ram related, i doubt it though.) also is there a specific crash log or is still just KSP general log?

Spoiler

[LOG 19:12:14.636] [HighLogic]: =========================== Scene Change : From SPACECENTER to EDITOR (Async) =====================
[LOG 19:12:15.875] 4/16/2021 7:12:15 PM,KerbalAlarmClock,Scene Change from 'SPACECENTER' to 'EDITOR'
[WRN 19:12:15.998] Cannot find preset 'Default' for pqs 'Prax'
[WRN 19:12:16.180] Cannot find preset 'Default' for pqs 'Enon'
[WRN 19:12:16.278] Cannot find preset 'Default' for pqs 'Amos'
[WRN 19:12:16.374] Cannot find preset 'Default' for pqs 'Nara'
[WRN 19:12:16.462] Cannot find preset 'Default' for pqs 'Tam'
[WRN 19:12:16.546] Cannot find preset 'Default' for pqs 'Celes'
[WRN 19:12:16.715] Cannot find preset 'Default' for pqs 'Hamek'
[WRN 19:12:16.831] Cannot find preset 'Default' for pqs 'Talos'
[WRN 19:12:16.923] Cannot find preset 'Default' for pqs 'Riga'
[WRN 19:12:17.014] Cannot find preset 'Default' for pqs 'Huygen'
[WRN 19:12:17.114] Cannot find preset 'Default' for pqs 'Aden'
[WRN 19:12:17.213] Cannot find preset 'Default' for pqs 'Krel'
[WRN 19:12:17.851] Cannot find preset 'Default' for pqs 'Dak'
[WRN 19:12:17.936] Cannot find preset 'Default' for pqs 'Edna'
[LOG 19:12:21.764] ScaleModList: listSize 328 maxListSize 1631
[LOG 19:12:21.765] ScaleModList: listSize 328 maxListSize 1631
[LOG 19:12:21.766] ScaleModList: listSize 328 maxListSize 1631
[LOG 19:12:21.766] [UIApp] OnDestroy: KSPedia
[LOG 19:12:21.767] ScaleModList: listSize 328 maxListSize 1631
[LOG 19:12:21.767] [UIApp] OnDestroy: Contracts
[LOG 19:12:21.768] ScaleModList: listSize 328 maxListSize 1631
 

I verified my files through steam last night (I just renamed it Kerbal Space Program and snuck it back to the steamapps/common folder), but haven't played it yet (it was late last night.) Hopefully that fixed it! (it said it added 50 files or something like that) If not I'll just do the remove half of my mods remove the other half strategy untill it works.

42 minutes ago, 4x4cheesecake said:

How would you do that? AFAIK they disabled that option years ago so the only alternative you have is setting the game to "update at game launch" and then never launch it through steam but I would love to be proven wrong :)

Yeah ill just do that,  but if I hide it from steam again will the verify files things still have any meaning? (best phrasing ever) 

45 minutes ago, 4x4cheesecake said:

That would be such a rookie mistake, I hope that's no mod creator would ever fall for :D

I suspect Nertea lol... seems like the kind of rookie modmaker that would do that :sticktongue:.

Edited by Daedalus3000
Link to post
Share on other sites
  • 0
1 hour ago, 4x4cheesecake said:

How would you do that? AFAIK they disabled that option years ago so the only alternative you have is setting the game to "update at game launch" and then never launch it through steam but I would love to be proven wrong :)

Yes you are right, but setting it to that (along with "never allow downloads while I'm playing") shows "Auto-Updates Disabled" on the "downloads" screen. Having said that, I'm not sure if starting the game would in fact override that so as you say, the fact you're playing outside of Steam will stop it anyway. Basically you don't want it set to the other 2 options though as it may update whenever you open Steam for something else.

Link to post
Share on other sites
  • 0
2 hours ago, FruitGoose said:

Yes you are right, but setting it to that (along with "never allow downloads while I'm playing") shows "Auto-Updates Disabled" on the "downloads" screen. Having said that, I'm not sure if starting the game would in fact override that so as you say, the fact you're playing outside of Steam will stop it anyway. Basically you don't want it set to the other 2 options though as it may update whenever you open Steam for something else.

Hm...interesting. I have to try that :)

47 minutes ago, Daedalus3000 said:

It seems to be working fine now thanks guys!

 (due to the nature of this glitch though it may reapear soon and I've just been lucky for the past hour of playing.)

If it happens again, keep a copy of the log ;) Otherwise, enjoy playing  :)

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...